,,De beurzen houden zich nog redelijk rustig. De economische cijfers uit de eurozone zijn slecht, maar men hoopt dat die langzaam zullen verbeteren. Op bedrijvenniveau zijn SBM en Randstad positieve uitschieters, terwijl de bouwers weer wat moeten inleveren na de sterke koerswinsten van een dag eerder. Voor de rest blijft het vooral wachten op wat er in de VS gaat gebeuren met de begrotingsplannen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 344,45 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 538,02 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden 0,7 en 0,9 procent. De DAX in Frankfurt leverde 1,1 procent in.

Economie Duitsland

De economieën van de eurolanden zijn in het vierde kwartaal van 2012 met 0,6 procent gekrompen. Economen hadden gerekend op een krimp met 0,4 procent. De Duitse economie, de grootste van Europa, kromp met 0,6 procent. In Nederland was sprake van een krimp met 0,2 procent. De Nederlandse economie zit daarmee voor de derde keer sinds 2009 in een recessie. Van een recessie is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

In de AEX ging Randstad aan kop met een winst van 4,3 procent. Analisten noemden de cijfers van de uitzender beter dan verwacht en denken dat de krimp van de omzet kan gaan afnemen. SBM Offshore zakte 2,5 procent en leverde daarmee een eerdere stevige koerswinst weer in. De maritiem dienstverlener wist 2012 af te sluiten met een kleiner verlies dan het bedrijf zelf en analisten hadden verwacht.

Corio

Corio stond onderaan in de AEX met een min van 2,8 procent. Het vastgoedbedrijf gaf bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat de marktomstandigheden moeilijk blijven en dat 2013 een transitiejaar wordt. Concrete verwachtingen werden niet uitgesproken.

In Parijs klom BNP Paribas 1,7 procent ondanks dat de grootste bank van Frankrijk in het vierde kwartaal van 2012 minder winst boekte dan geraamd. BNP Paribas kondigde echter aan de kosten met 2 miljard euro per jaar te willen terugbrengen.

De euro was 1,3318 dollar waard, tegen 1,3440 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 96,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl